DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 31.05.2010 04:48:02 

Dorty
Medovník - tunte
3 vejce, 300 g krupicového cukru, 1 heru, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžičku jedlé sody, 400 g hladké mouky 00 extra
na krém: 1plechovka slazeného kondenzovaného mléka (mléko necháme i v plechovce 2 hodiny vařit aby zkaramelizovalo)
300 g másla
Pak ještě potřebujeme pečící papír (min. půlku role) a talíř nebo jinou šablonu, podle které budeme pak medovník vykrajovat.
Postup: Těsto na medovník se dělá ve vodní lázni. Takže si dáme větší hrnec plotnu a nalijeme do něho vodu tak aby sahala těsně pod okraj druhé nádoby. Zapneme na největší stupeň a počkáme až začne voda vařit. Pak ztlumíme na 4-5 stupeň. Do vodní lázně hodíme heru, necháme rozpustit, pak přidáme med, cukr a vejce promícháme a přidáme mouku se sodou. Rychle zamícháme a vezmeme ruční mixér a pokud možno i ochotného sexy pomocníka, který bude těsto 10 minut hníst. (pozor do mixéru nedávat šlehací metly, ale hnětací mluvím z vlastní zkušenosti) je to docela záběr na ruce. Po deseti minutách sundáme horní nádobu a těsto necháme při pokojové teplotě a za občasného míchání (už stačí jen párkrát promíchat vařečkou) chladnout. Mezitím si zapneme troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C a připravíme si pečící papír. Já to dělám tak, že pečící papír rozvinu, vezmu si talíř (nebo jinou šablonu), obyčejnou tužkou a na pečící papír obkreslím šestkrát. Pozor mezi kružnicemi je potřeba mít aspoň 5 cm odstup. Když máme vše připraveno tak vezmeme těsto a gumovou nebo silikonovou stěrku, nebo stačí lžící ho v co nejtenčí vrstvě rozetřeme tak aby vyplnilo kružnici. Těsto by mělo kružnici asi o centimetr přesahovat. Těsto se dost lepí tak je lepší si stěrku namáčet do vody. Když mám hotové dvě placky tak teprve potom odstřihnu první placku.Je lepší, když je jedna placka neustále na roli pečícího papíru. pěkně ho zatěžká a lépe se rozpatlává další placka. pak dám na plech a peču cca 6 - 7 minut. Po vytažení z trouby necháme placky vychladnout na mřížce. Já používám sušák na prádlo, který mám v ložnici (ano, ten kdo má sušák v přízemí nebo by k němu musel běžet maratón tak může placky nechat zchladnou kdekoliv). Po vychladnutí přiklopíme na placky zpět talíř a odkrojíme okraje. Když takhle okrájíme všechny placky tak okraje rozdrobíme (mě se osvědčilo je nastrouhat na drobném struhadle) a připravíme si krém tak, že salko vyšleháme se změklým máslem. Pak už jen spojujeme placky (které jsme po odkrojení okrajů sundaly z pečícího papíru) krémem na sebe. Kdo chce může každou druhou vrstvu prokládat vlašskými ořechy. Po položení posledního plátu, celý výtvor pomažeme krémem a posypeme rozstrouhanými okraji a opět můžeme posypat vlašskými ořechy. Medovník je lepší odpočatý.  
Ovocný dort - effila
korpus: 125 g másla 100 g moučkového cukru 2 žloutky 250 g hl. mouky 2 lžíce mléka špetka soli náplň: 2 zakysané smetany 30 g moučkového cukru ovoce želatina.
Nejdříve utřeme cukr s máslem a špetkou soli, přidáme mouku a žloutky, propracujeme a přidáme mléko a vypracujeme těsto. Necháme odpočinout a pak těsto vytvarujeme do dortové formy (na dno si dávám pečící papír aby se mi lépe s dortem manipulovalo). Formu s těstem dám vychladit do ledničky. Korpus pečeme asi 15 min při 180°C až zrůžoví.
Zakysané smetany smíchám s cukrem a rozetřu na vychladlý korpus pokladem ovocem, polijeme želatinou a necháme vychladnout.
V Báječných receptech jsem našla ještě jinou náplň a to: 300 g ovocného jogurtu 30 g moučkového cukru 200 ml smetany ke šlehání 1 balíček želatinového ztužovače Smícháme jogurt, cukr a ovoce, smetanu ušleháme do tuha. Podle návodu připravíme želatinový ztužovač a vmícháme do jogurtu. Zlehka vmícháme také šlehačku. Náplň naneseme na korpus. Zalijeme rozpuštěným dortovým želé      
Kopačka - rosa
Piškotové těsto: na 1 vejce 5dkg cukru, 5dkg pol. mouky, 1 lžíce vlažné vody, trošku prášku do pečiva na klasický dort dávám 4 vejce, takže 20dkg cukru, 20dkg pol. mouky, 4 lžíce vlažné vody a asi tak 1/4 balíčku prášku do pečiva žloutky s cukrem vyšlehám do pěny, přidám vodu, pak zamíchám mouku s peč. práškem, nakonec sníh s bílků
Máslový krém: 20dkg pol. mouky a 20dkg másla - udělám jíšku a přimíchám 1/2l mléka,uvařím hustou kaši a nechám odstát na pokojovou teplotu,pak zašlehám 2 másla
Dva plechy piškotového těsta, máslový krém rozdělím na dvě půlky a do druhé zašlehám instantní čokoládu, mandarinky, banán a marcipán. Rozpůlím piškot na půlku a pomažu čokoládovým krémem, dám banán a čokoládový krémem zahladím nerovnosti. Dám druhou půlku piškotu a totéž udělám s bílým krémem, jen dám mandarinky, položím třetí půlku z druhého plechu, vše potřu slabou vrstvou krému, aby mi marcipán lépe držel a neklouzal, dám do chladničky ztuhnout.
Připravím si šablonu na botu a vyříznu spodek, navrstvím piškot, až mám tvar boty, vrstvy promazávám krémem.
Teď si udělám tvarovací hmotu: rozdrobím odřezky piškotu do zbytku krému, 1lžička marmelády a kapka rumu, vše zpracuji na hmotu. Tou pak dotvaruji kopačku a pomažu zbytkem tmavého krému, dám ztuhnout. Mezi tím si obarvím marcipán a je připraveno na potahování, potáhnu si nejdříve spodek dortu a udělám ozdoby, v tomto případě trávu, kterou jsem vytlačila přes drtič česneku. Teď jdu potahovat botu, pak opatrně přenesu na dort a dodělám zbytek jako prošívání, písmena atd.                               
Postel - byzsla
     
 Vytvořeno službou WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek