Croque-en-bouche - Pennie
odpalované těsto - mně se osvědčilo: Předehřát troubu na 180°C.
250 ml vody svařit s 1 ČL cukru a 75 g másla. Když se vaří, vsypnout naráz 150 g hladké mouky, míchat na plotně cca 2 - 3 minuty, až se začne na dně dělat povlak. Pak sundat z plotny, nechat vychladnout (průběžně promíchávat, aby mi to nevychladlo v jedný kouli) a po jednom zamíchat 4 celá vejce. Pak lžičkou nebo pytlíkem dělat bobánky cca 1-2 cm velké (hodně se nafouknou) na plech s pečícím papírem. Péct až se nafouknou a na vršku budou krásně zlaté, cca 10 - 15 minut.
krém: jakýkoliv oblíbený, teď chci vyzkoušet žloutkový (4 žloutky, 500 ml mléka, 100 g cukru, 50 g škrobu, trochu rumu, na vodní lázni zahřívat do zhoustnutí).
Kuličky jsou mrňavé na nějaké rozřezávání, takže krém naplním do zdobicího sáčku a špičku zdobítka zapíchnu do kuličky a trochu krému tam vmáčknu.
karamel - na pánvi rozehřát cukr, když je zlatý, zalít trochu vodou - bacha, prská!, nechat vodu vyvařit.
Originál se montuje na různé kuželové konstrukce, já prostě stavím pyramidku a lžičkou polévám karamelem a stavím další vrstvu. Když je hotová pyramidka, vezmu kastrůlek s karamelem a dvě vidličky. Jednu vidličku namočím do karamelu, nechám malinko zchladnout a druhou vidličkou začnu z té vrstvičky karamelu tahat ty nitky a rovnou ovíjet pyramidku. Jen pozor - tohle nitkování je potřeba dělat těsně před podáváním - karamel má tendenci vlhnout, rosit se a povolovat, pak už to vypadá jen jako polité polevou, nitky se roztečou.